Dnes Vás seznámíme se základním rozdělením sklenek dle tvaru a objemu, abyste při degustaci vína zvolili takovou variantu sklenky, která Váš zážitek z vína umocní.
Korpus sklenky na víno tvoří tři části.
Kalíšek – samotné tělo sklenky, kam lijeme nápoj.
Nožka – spojuje dýnko a kalíšek.
Dýnko – dolní část sklenky, která je stabilizačním prvkem.
Kalíšek sklenek vychází ze tří tvarů: tulipán, balón, flétna.
TULIPÁN
Tento tvar, jak název i napovídá, kopíruje květ polootevřeného tulipánu. Tělo kalíšku je baňaté a směrem k hrdlu se uzavírá pro rozvinutí a zachování aroma podávaného nápoje. Hodí se proto převážně na bílá a růžová vína.
Bílé víno sladké v objemu kalíšku 150 až 250ml
Bílé víno suché v objemu kalíšku 150 až 400ml
Růžové víno v objemu kalíšku 150 až 400ml
Červené víno mladé v objemu kalíšku 250ml až 500ml
Červené víno zralé v objemu kalíšku 370ml až 500ml
BALÓN
Tvar kalíšku sklenky připomíná seříznutý balón, má větší objem a otevřené hrdlo. Sklenky tohoto typu se hodí pro červená vína především burgundského typu.
Víno burgundského typu v objemu kalíšku 350ml až 1000ml
FLÉTNA
Tvar a název sklenky se inspiruje tvarem štíhlé, dlouhé flétny. Sklenka tohoto tvaru je určena pro vychutnání perlivých vín.
Perlivá vína v objemu kalíšku 120ml až 250ml
Až budete sami v klidu domova nebo s přáteli vychutnávat dobré víno, vzpomeňte na náš krátký návod, jak vybrat správnou sklenku. Podpoří to váš společný zážitek z dobrého vína.
Na zdraví, mějte krásné dny a večery.
Vaše sklenka
